|
Velkommen til 3. del af
Følelserne i den pædagogiske hverdag i vuggestuen
Måden at gøre det på i vuggestuen
af Mette Petersen
Mentale krav til det pædagogiske personale.
At opdrage et barn til at se verden med et positivt og konstruktivt syn på livet, er en af de vigtigste opgaver i verden, fordi det kan være det barn, der gør en forskel i fremtiden. Det barn har krav på at tilegne sig de færdigheder, som det har brug for i fremtidens samfund. Det har brug for at være opmærksom, nærværende og kunne se forskel på fup og fakta. Barnet får ikke brug for at blive slået ud af sine fejltagelser, men skal se sin læreproces og komme videre. Barnet har brug for tydelige voksne til at navigere efter, voksne der kan vise adfærdsmønstret for at skabe succes.
Erkende sig.
”Følelsen angst, der er dit overlevelses-signal, skabes i sandhed af enhver situation, du udsætter dig for, hvor du ikke er sikker på udfaldet, også de ubevidste. Det signal, du modtager, er: Nu skal jeg være opmærksom. Handl på det signal, vær opmærksom, og du bliver opmærksomhed. – og du vil skabe glæde.”
”Følelsen vrede skabes i sandhed af enhver overskridelse af dine grænser, også de ubevidste. Det signal, du modtager, er: ”Jeg må markere mine grænser”. Handl på det signal, markér dine grænser, og du bliver respekt. – og du vil skabe glæde.”
”Følelsen sorg skabes i sandhed af tab af enhver art, også de ubevidste. Det signal, du modtager, er: Jeg skal være omsorgsfuld for mig. Handl på det signal, vær omsorgsfuld for dig, og du bliver tillid. – og du vil skabe glæde.”
”Følelsen glæde, skabt på et sandt grundlag, signalerer healing. Healing finder sted i fred, harmoni og lyksalighed. Sand glæde opnås ved positiv handling, på de signaler du modtager, og du bliver kærlighed. – Handl positivt.”
Kærligheden er tillid og respekt, det harmoniske balancepunkt.
Healing ~ fred, lykke, harmoni = GLÆDE |
RESPEKT OG TILLID
ER
KÆRLIGHED |
Nyt?
Opmærksom ~
Opmærksomhed
ANGST |
Grænser?
Markering ~ respekt
VREDE |
Slip / tab?
Omsorg ~ tillid
SORG |
Sådan vil jeg gerne have det.
Jeg står udenfor døren, ind til småbørnsgruppen. Jeg hører hvordan kurvene bliver skubbet hen af gulvet, bilerne bliver ført hen over legekomfuret og børnene kommer med deres lege-lyde i forskellige tonelejer. Stemningen tyder på aktivitet, uden at nogle er for hektiske.
Forsigtig åbner jeg døren, så den ingen knirkelyde giver fra sig. Naturligt, stille og let bevæger jeg igennem lokalet og nikker en velkomsthilsen til mine kollegaer. Børnene er heldigvis så optaget, at deres leg er vigtigere end min tilstedeværelse. Jeg smiler ved mig selv og tænker: ”Det er sådan jeg gerne vil have det, nu er der hul igennem til et harmoni-øjeblik. Hvert enkelt barn har det så godt, at det kan lege frit imellem de 11 andre på 25 kvadratmeter, uden at skulle skrige i vrede eller græde i utryghed. De har fart på uden at støde ind i hverandre, de bytter legetøj uden at ville besidde, de kan udtrykke deres mening uden at lave overgreb og de kan grine uden opfordring.” Yes”, så er det bare vores opgave, som pædagogisk personale at bevare den stemning, og gøre hvad der skal gøres for komme tilbage til den, når den brydes.
Jeg gentager – når den brydes – for det gør den. Det harmoniske paradis, er endnu ikke kommet til jorden på fuldtid, men derfor kan vi godt tilstræbe at skabe så mange harmoniske øjeblikke som muligt. Dels fordi det er godt for børnene, men også fordi det er godt for mit arbejdsmiljø. Når jeg siger harmoni, skal det ikke forveksles med stilstand eller passivitet – tværtimod – men nogle gange kan det være nødvendigt, at nulstille et øjeblik med stilstand og skabe passivitet, for at kunne køre videre i et andet gear.
Jeg skal kunne styre og guide en flok lopper, som en småbørnsgruppe er, uden at skælde ud eller blive sur. (Hvis din småbørnsgruppe ikke er en sæk lopper, er der noget alvorligt galt!). Jeg skal på en eller anden måde, få mig formidlet så alle små og store menneskevæsner forstår mit budskab, efterlever det, fordi de gerne vil det – ikke fordi de skal det.
Harmonien bliver også nødt til at blive brudt, for at skabe udvikling og forandring. Konfrontationer og grænser skal læres af både børn og voksne, men det er forsat den voksnes opgave at formidle måden, hvorpå det gøres. Det er vores sociale kompetencer, der afspejles i børnene – og de efterligner meget præcist.
Voksne ved dit og dat?
Årsagen til at harmonien brydes og ikke lige kan genskabes kan have alle tænkelige grunde. Om det har noget at gøre med det ene, det andet eller det tredje barn, med de voksne, med omgivelser, med fysisk utilpashed eller noget udenfor institutionen, forbliver ofte gisninger. Jeg har ofte ønsket at en facitliste fulgte med hvert barn, så vi kunne sikre os at vi gættede rigtigt, men det er endnu ikke gået i opfyldelse. Tit giver vores empati og erfaring os en ledetråd, så gør vi noget, og hvis det virker, kan vi sige det var derfor – måske.
Derfor vil jeg gerne dreje den tradition, der er blevet skabt, at vi ved hvorfor dit og dat. Selvfølgelig må vi gerne vide og forstå, men det kommer først frem som et resultat, når vi har set efter i opmærksomhed (observeret) og forholdt os til de facts, som der reelt er.
Det er enkelt at sige at pigen græder, fordi hun faldt over trillebøren. Men hvad gik der forud, var hun på toppen eller var hun sulten, træt og frys? Legede hun med trillebøren, eller var det noget rod andre havde efterladt? Hvis det var det sidste, hvem af de voksne havde set det uden at gøre noget ved det?
Gå i dybden efter facts, hvis det er en forklaring du går efter.
Der er også den mulighed, kun at forholde sig til oplevelsen og barnets version af den. Hun græder og søger hun hjælp, så skal hun selvfølgelig trøstes. Hvis hun ikke søger hjælp, men helst vil græde for sig selv, så respekter dette – det tyder på en stor evne til selvomsorg, så lad være med at skabe mistillid til den.
Skælder hun børen ud er det vel også i orden, det vigtige er at spejle det, som hun ønsker, at udtrykke. Derfor nytter det ikke at fare hen og samle et barn op som er faldet, uden at vide om det reelt har brug for hjælpen. Det, der nytter i forholdet til barnets selvværd, er at vejlede barnet til selvomsorg, til at håndtere smerten, nederlaget og komme videre.
Vi skal se efter barnets følelsesmæssige behov, og lade dem få konsekvensen af deres egne handlinger.
Gør vi det, og gør vi det rigtigt, finder de selv løsningen og måden de vil gøre det på.
Første gang et barn skal kravle baglæns ned af en trappen, må det selv finde ud af at flytte benene og armene så balancen vedligeholdes. Det har ingen glæde af, at vi forklarer, at det skal bøje i højre hofteled og støtte med venstre albue, men det opfatter meningen og stemningen når jeg siger, at det skal komme hen mod mig, og jeg ellers lige står klar med en hjælpende hånd, hvis foden glider lidt for langt.
Den voksne må lære at skelne imellem andres behov og egne signaler, for at kunne navigere følelsesmæssigt, og friholde sig af al for megen bedømmelse og selvfordømmelse. Hovedemotionerne er ens egne signaler, så derfor er det vigtigt at være opmærksom i noget nyt, markere sig, drage omsorg for sig selv og turde leve sin egen skabte glæde.
|